Ny teknik gör människor osynliga för övervakningskameror

Har du drömt om att vara osynlig? Nu är det i varje fall möjligt att undgå upptäckt av automatiska övervakningskameror. Ny teknik, utvecklad av forskare i Belgien, lurar kamerornas självlärande programvara att fokusera på annat. Forskarna konstaterar att tekniken kan användas av inkräktare som inte vill bli sedda.

Read More

Utdöd fågel återuppstod och hotas på nytt

Aldabrarallen dog ut från jordens yta i en katastrof när ögruppen den levde på dränktes i vattenmassor. Men fågeln, som saknar flygförmåga, har återuppstått genom evolution ur en nära släkting som kan flyga. Nu lever Aldrabrarallen åter i sina gamla hemtrakter på en atoll i Indiska oceanen.

Fenomenet — att en art eller underart utvecklas två eller flera gånger — är mycket ovanligt och kallas iterär evolution.

Men nu står Aldabrarallen inför ett nytt hot: den globala uppvärmningen.

Read More

Vad kan du om Tyskland?

Drömmer du om att vara tysk? För att bli medborgare måste du kunna besvara ett antal frågor korrekt. Är du till exempel helt säker på vad som är en typisk tysk påsktradition? Och vad var det nu igen valutan kallades före euron? Spiegel Online har sammanställt 33 frågor där du själv kan testa dina kunskaper. Schaffst du es, die deutsche Staatsbürgerschaft zu kriegen?

Read More

Hjärnorna som ställer döden på huvudet

Ett banbrytande experiment med hjärnor ställer vår uppfattning om döden på huvudet. Gränsen mellan liv och död flyttas nu ut i okänd terräng. Som alltid i mänsklighetens schackspel med liemannen blandas hopp med skräck. Och försöket väcker många och svåra etiska frågor.

Read More

Instagramestetiken är död

I månader försökte Sarah Peretz att hitta en vägg med en speciell färg. Allt hon gjorde var att leta väggar, väggar, väggar! Men jakten på den perfekt tillfixade Instagrambilden är på väg mot sin död. Unga influencers försöker i stället fånga ögonblick av liv och äkthet.

Read More

Nick Bostrom: Massövervakning kan bli mänsklighetens räddning

Efter middagen kan någon hemma i köket koka ihop en organism som kan slå ut en hel stad. Den svensk-brittiska filosofen Nick Bostrom har tankar om hur mänskligheten ska kunna rädda sig från potentiellt farlig teknik. Scenariot kan få George Orwells 1984 att te sig munter.

Read More

Varför ska Sverige införa EU:s upphovsrättsdirektiv?

Att föra in eller att inte föra in EU:s upphovsrättsdirektiv i svensk lagstiftning, det är frågan. Nja, inte enligt påtryckarorganisationen TU Medier i Sveriges vd Jeanette Gustafsdotter och juridikprofessorn Sanna Wolk. I en debattartikel hävdar de att Sverige ska implementera de kontroversiella reglerna om “uppladdningsfilter” och “länkskatt” oavsett vad någon tycker.

Read More

Tara gillar snön

Rottweiler + snö är en perfekt kombo enligt vovven själv.

Tara

Min älskade vovve Tara, fotad vid mina föräldrars bondgård i juni 2017.

PNG Tara juni 2017 Säby.png

Gyllene bananer

Firar första advent med gyllene bananer. Har tillverkat dem i Dimensions och Photoshop.

Golden Banana KOPIA ÄNDRAD FÄRG.jpg

TARA FILOSOFERAR

Min vän Tara filosoferar vid Magelungen. Filmad med skakig mobilkamera, redigerad i Premiere Pro. Musik av Eric Satie via midi, redigerad i FLStudio.

Maskrosor PHOTOSHOP

BILD SKAPAD AV MIG  I ADOBE CC PHOTOSHOP. FOTO: HÅKAN JOHANSSON, HÖKARÄNGEN 2018-05-22.

BILD SKAPAD AV MIG I ADOBE CC PHOTOSHOP. FOTO: HÅKAN JOHANSSON, HÖKARÄNGEN 2018-05-22.

ANNAN VARIANT . FOTO: HÅKAN JOHANSSON, HÖKARÄNGEN, 2018-05-22

ANNAN VARIANT. FOTO: HÅKAN JOHANSSON, HÖKARÄNGEN, 2018-05-22

ORIGINALBILD . FOTO: HÅKAN JOHANSSON, HÖKARÄNGEN 2018-05-22.

ORIGINALBILD. FOTO: HÅKAN JOHANSSON, HÖKARÄNGEN 2018-05-22.

MASKROSOR , FÄRGFÖRÄNDRADE I PHOTOSHOP. FOTO: HÅKAN JOHANSSON, HÖKARÄNGEN 2018-05-22.

MASKROSOR, FÄRGFÖRÄNDRADE I PHOTOSHOP. FOTO: HÅKAN JOHANSSON, HÖKARÄNGEN 2018-05-22.

MASKROSOR.  FÄRGFÖRÄNDRADE I PHOTOSHOP, MED TEXT. FOTO: HÅKAN JOHANSSON, HÖKARÄNGEN 2018-05-22

MASKROSOR. FÄRGFÖRÄNDRADE I PHOTOSHOP, MED TEXT. FOTO: HÅKAN JOHANSSON, HÖKARÄNGEN 2018-05-22

RÖRLIG GRAFIK

Exempel på interaktiv grafik jag gjort för Svenska Dagbladet:

 

KVINNAN PÅ BALKONGEN

En kort film jag gjorde för en tid sedan. Fotade med systemkamera och lade på ljud i FL Studio. Klippte i Windows Moviemaker. Kunde inte välja ämne. Filmen skulle skildra hur en person använder sin balkong: