Instagramestetiken är död

Perfekt avbildade måltider, fotogeniska människor i noga utvalda miljöer. Filter som förhöjer känslor av skönhet, lyx, hälsa, naturlighet, sportighet, nostalgi — vad du vill!.

Instagrams estetik har påverkat bildspråket långt utanför sociala medier. Men nu tycks den vara på väg mot sin död enligt en intressant artikel i The Atlantic.

Tidningen berättar att användarna har fått en överdos av tillfixade bilder och rosa (kan man få det? Jag älskar rosa!). Men har du problem med färgskalor finns förstås programvara som ser till att du hittar rätt nyanser. Kanske ska dina glättiga pasteller bytas ut mot något glansigare, glittrigare, glamourösare?

MÅSTE STICKA UT

För de flesta av oss vanliga användare är frågorna förstås överkurs eller lek med filter och program. Men för influencers, som lever på sociala medier, påverkar Instagramtrender möjligheter att få ihop till hyran. Den som vill påverka andra måste sticka ut på rätt sätt för att få följare, likes och inkomster.

Enligt The Atlantic anstränger sig unga i branschen nu för att komma bort från det tillrättalagda och tillfixade bildspråket som varit Instagrams. I stället försöker de fånga ögonblick av liv och äkthet.

OHJÄLPLIGT KONSTGJORDA

I mina ögon ser bilderna i tidningens reportage ändå ohjälpligt konstgjorda ut, trots att en och annan garderobsdörr står öppen. PR för modekläder framstår inte som mindre säljig i kala vardagsrum, på slitna gräsmattor och dass.

Sanningen är nog att jakten på äkthet oftast är lika hopplöst fåfäng som jakten efter perfektion. Utöver talang krävs förstås också tid och resurser.

Som Sarah Peretz, Los Angeles-baserad influencer och uppmärksammad för sin omsorgsfulla färgmatchning och styling, uttrycker saken i reportaget:

“Jag har använt många månader för att hitta en vägg med en speciell färg. Jag kom till en punkt i mitt liv när allt jag sökte efter var väggar, väggar, väggar. Jag var som typ: ‘Gissa vilken dag det är? Ännu en vägg!”’

Jag kom till en punkt i mitt liv när allt jag sökte efter var väggar, väggar, väggar. Jag var som typ: ‘Gissa vilken dag det är? Ännu en vägg!
— Sarah Peretz, Instagraminfluencer, Los Angeles till The Atlantic
 
The Atlantic berättar i sitt reportage att användarna tycks ha fått en överdos av rosa. Kan man få det? Jag älskar rosa!
— Håkan Johansson, reporter
Source: https://www.theatlantic.com/technology/arc...